Zajímavé statistické údaje se týkají množství malých pivovarů v České republice. V roce 2017 bylo do provozu uvedeno dalších padesát nových minipivovarů a není to zřejmě konečný počet. Česká republika je pivovarnickou velmocí a české pivo si lidé oblíbili i za hranicemi republiky. Malých pivovarů již registrujeme na čtyři stovky a každý z nich se uživí. Pivo se zkrátka pije po staletí a bude se pít i nadále.
Padesát nových minipivovarů za rok
Nejeden pivovar otevírá i vlastní restauraci, které se plní hosty za každého počasí, v létě, v zimě. Jak je možné, že se s novými minipivovary doslova roztrhl pytel a proč už tu nebyly dřív? Na tuto otázku by mohl odpovědět předseda Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Růst malých pivovarů zřejmě souvisí s náběhem ekonomiky a se zvýšenou poptávkou, svaz minipivovarů odhaduje, že množství těchto malých výrobců piva poroste ještě přibližně deset let.
Množstvím hektolitrů sice konkurovat gigantům nemohou, kvalitou však ano
Minipivovar vyprodukuje za rok jen několik stovek hektolitrů piva a ve srovnání s velkým pivovarem, kde ročně výrobní linkou projdou miliony hektolitrů, je opravdovým trpaslíkem. Minipivovary představují jen malou část celkového množství piva, které se u nás vyrobí, jde zhruba o necelá tři procenta, ovšem výrazně doplňují nabídku na trhu a úspěšně se tím mohou srovnávat např. s malými pekárnami. Co soukromá pekárna, to jiný chléb, co minipivovar, to jiné pivo. A jedinečné! Pekárny a minipivovary se řadí k nejrychleji se rozvíjejícím podnikatelským aktivitám, ostatně, tradice cechů pekařských a pivovarnických sahá až do období raného středověku.
Zákazníci minipivovarů si nejčastěji nechávají před sebe postavit ze sedmého schodu vychlazený ležák, ovšem někteří také rádi experimentují a ochutnávají něco nového. Čestné místo na pozici novinek zaujalo pšeničné pivo a shora kvašené pivo. Výborný je i hořký nápoj India Pale. Minipivovary nabízí zákazníkům k vyzkoušení i produkty speciální technologie tzv. barrel agend, což je pivo dozrávané v dřevěných sudech, kde původně zrál koňak, nebo whisky.